Motion till riksdagen
2021/22:1712
av Kjell-Arne Ottosson (KD)

Friskvårdsbidrag för jakt och jaktskytte


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att snarast se över möjligheterna att även låta jakt och jaktskytte ge rätt till friskvårdsbidrag och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Friskvårdsbidrag på högst 5 000 kronor per år är skattefritt för anställda vid en rad aktiviteter som innehåller något praktiskt inslag där även motion är en del av aktivi­teten. Jakt och jaktskytte är fortfarande inte med på Skatteverkets lista över godkända aktiviteter. Listan har inte uppdaterats efter att nya domslut även ger möjlighet att innefatta moment som innebär att jägaren även får motion. Enligt Skatteverkets rättsexpert kan friskvårdsbidraget användas till startavgifter för jaktprov, jaktträning av hund såväl som dagkort för jakt. Nu görs emellertid bedömningar från fall till fall.

Bågskytte är en godkänd aktivitet men inte lerduveskytte. Sportfiske och att starta sin hund på bruksprov räknas som godkänd aktivitet men inte jakt.

Friskvård handlar om både fysisk och psykisk hälsa och båda dessa kriterier täcks väl inom jakt och jaktskytte. Tidigare har ”friluftsaktiviteter och naturupplevelser med inslag av motion” godkänts. Därför borde i konsekvensens namn också jakt och jaktskytte ge rättighet till friskvårdsbidrag på ett tydligt sätt som skingrar missförstånd.

Med anledning av ovanstående bör riksdagen snarast se över möjligheterna till att göra ett reglerat undantag som ger tydlighet kring möjligheterna att att även låta jakt och jaktskytte ge rätt till friskvårdsbidrag.

 

 

Kjell-Arne Ottosson (KD)