Motion till riksdagen
2021/22:1699
av Magnus Stuart (M)

Allmän jakt på skarv


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa allmän jakt på skarven och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

På samtliga platser där skarv finns ställer den till problem. I Sverige finns idag alldeles för många häckande par och ökningstakten och fågelns utbredning ökar hela tiden.

Längs Sörmlandskusten och i Mälaren har skarven flerdubblats på bara några år. Den stora ökningen av skarv har lett till många klagomål från boende och besökande.

Skarven påverkar det rörliga friluftslivet negativt och ställer till stora problem för yrkes- och fritidsfiskarna. Fågeln äter stora mängder fisk varje dag och förstör växtlig­het och natur med sin avföring. Så snart beståndet av skarv tydligt minskat kommer också tillgången på fisk i våra kustvatten och i Mälaren åter öka. Minskningen av skarv kommer även vara positivt för utvecklingen av besöksnäringen och det rörliga frilufts­livet.

Något skyddsbehov för skarv föreligger inte och därför måste en allmän jakt införas på skarv.

Riksdagen bör uppmana regeringen att snarast återkomma till riksdagen med ett lagförslag som gör det möjligt att snarast införa allmän jakt på skarv.

 

 

Magnus Stuart (M)