Motion till riksdagen
2021/22:1648
av Rickard Nordin (C)

En snabbare och effektivare tillståndsprocess


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att sätta skarpa deadlines för myndigheternas tillståndsgivning och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Ett av de stora problemen i samhället som hindrar investeringar är långa handläggnings­tider av ärenden. Det kan handla om allt från gruvverksamhet till enskilda bygglov för privatpersoner.

Att ärenden drar ut på tiden skapar osäkerhet och onödig oro. Det låser också investeringskapital i osäkerhet och gör att byggnationer och annat inte kan komma igång.

I en tid där vi ser ut att gå mot lågkonjunktur och osäkerheten är stor behövs trygga investeringar mer än någonsin, inte minst för att ställa om vårt samhälle mot en mer klimatsmart struktur. Vi kan då inte ha en myndighetsstruktur och ett domstolsväsen där långa handläggningstider bromsar utvecklingen.

Det bör därför införas en struktur med skarpa tidsgränser som ärenden ska handläggas inom. Vid särskilt svåra ärenden kan tiden utökas, men i enklare fall bör huvudregeln vara att de ärenden som inte handläggs i tid automatiskt blir godkända.

 

 

Rickard Nordin (C)