Motion till riksdagen
2021/22:1630
av Helena Vilhelmsson (C)

Örebro flygplats som beredskapsflygplats


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ge Örebro flygplats status som beredskapsflygplats och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Örebro flygplats bör bli en av landets beredskapsflygplatser. Det centrala läget i landet och den långa landningsbanan, möjliggör alla typer av tunga transporter. Utöver flygplatsens geografiska placering och utformning kan en lång rad andra argument tillföras som stärker dess användning som beredskapsflygplats. Nedan följer en rad argument.

Örebro Airport är reserv till helikopterflygplatsen på Universitetssjukhuset Örebro (USÖ).

Varje vecka landar plan med radioaktiva isotoper som sedan transporteras till USÖ, isotoperna används vid behandling av cancer, och det finns inget annat sätt att transportera dessa då deras halveringstid gör att man inte hinner en logistikkedja från produktion av isotop till behandling av patient som är planerad i detalj. Regelbundna transporter sker också av organ och kroppsdelar för transplantationer till och från USÖ.

Från flygplatsen sker vidare regelbundet ambulansflyg. 

Inom flygplatsens upptagningsområde ligger kriminalvårdsanstalter i både Kumla och Hinseberg, båda fängelser med grova förbrytare som ofta säkerhetsmässigt flygs vid förflyttningar.

Örebro Airport är en av två flygplatser i Sverige som används frekvent vid återföring av personer som inte tillåts att vara i Sverige.

Polisen använder ofta flygplatsen för tankning av sina helikoptrar när de är i regionen. Polisen har dessutom flera funktioner stationerade på flygplatsen, tex utlänningsroteln i Bergslagen (Dalarna, Värmland och Örebro län).

I stort allt materiel och alla fordon som försvaret använder och har använt vid sina internationella missioner flygs från Örebro flygplats.

Örebro flygplats är också närmaste fraktflygplats till MSB:s lager i Kristinehamn som dessutom nyss fått uppdraget att hantera EU:s lager för civil krishantering. Örebro flygplats var den enda flygplatsen som kunde uppfylla de krav och kriterier som MSB hade vid sin upphandling av utskeppningsflygplats för några år sedan (i konkurrens med tex Arlanda och Landvetter).

TAM (Täby Air Maintenace) är stationerade på Örebro flygplats och är idag de enda i Europa som underhåller Saab 340 och Saab 2000, två flygplanstyper som trafikerar många inrikeslinjer och därmed är strategiskt viktiga för trafiken i Sverige. Företaget har kunder från hela världen. Aktörer på flygplatsen förmedlar expressgods till stora delar av Mellansverige.

Med anledning av ovanstående anser jag att regeringen bör ge Örebro flygplats status som bredskapsflygplats.

 

 

Helena Vilhelmsson (C)