Motion till riksdagen
2021/22:1626
av Per Schöldberg och Peter Helander (båda C)

Variabel hastighetsskyltning på landsbygdens vägar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om variabel hastighetsskyltning på landsbygdens vägar och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Under 2019 började Trafikverket att skylta om hastighetsgränser på vägsträckor runt om i landet. Hundratals mil statlig väg får sänkt hastighetsgräns från 90 till 80 kilometer i timmen. Hastighetsgränserna anpassas i hela Sverige. Fram till 2025 kommer ca 4 250 kilometer statlig väg att skyltas om till en lägre hastighetsgräns. Under samma period kommer ca 1 200 km väg att få höjd hastighetsgräns. Netto blir 3 050 kilometer statlig väg hastighetssänkt. Trafikverket har en nollvision och motiverar med att rätt hastighet är en förutsättning för att minska antalet dödade och skadade i trafiken. Om detta är många överens.

Trafikverket har beslutat om vilka vägsträckor som ska få ändrade hastighetsgränser, och de nya föreskrifterna leder till man att skyltar om samtliga beslutade vägsträckor i landet. I syfte att få efterföljd av de sänkta hastighetsgränserna noteras just nu en massiv utrullning av fartkameror längs de fartsänkta vägsträckorna. I bygder runt om i hela landet som nu drabbas av längre pendlingstider och en försämrad tillgänglighet till arbete och utbildning uppfattas Trafikverkets åtgärd – att sänka den högsta tillåtna hastigheten – som en åtgärd att upprätthålla trafiksäkerhet utan att behöva lägga resurser på själva vägen. En försämrad vägstandard möts med sänkta hastighetsgränser. Accep­tansen för hastighetssänkningen är låg och möts därför med sanktioner i form av fart­kameror. Vad som är trafiksäker hastighet på ett vägavsnitt varierar med trafikintensitet och väglag. I syfte att kunna upprätthålla både trafiksäkerhet genom rätt hastighet vid rätt tillfälle och en rimlig tillgänglighet finns teknologi för variabel/dynamisk hastig­hetsreglering. Vi möter redan i dag dessa variabla hastighetsangivelser på exempelvis broar. Detta kan byggas ut i större skala.

Vi anser att arbetet med att skapa fler vägar med variabla/dynamiska hastighets­skyltar i stället för en statisk hastighetsnedsättning kontrollerad av fartkameror är ett viktigt steg i syfte att upprätthålla både trafiksäkerhet, förståelse hos trafikanter och en rimlig tillgänglighet.

 

 

Per Schöldberg (C)

Peter Helander (C)