Motion till riksdagen
2021/22:1570
av Serkan Köse och Ola Möller (båda S)

Folkmord på yazidierna


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om yazidierna och att regeringen bör förstärka sina insatser för att reda ut vad som hände och straffa de som är skyldiga till brott mot mänskligheten, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Den 3 augusti 2014 attackerade Daesh det yazidiska folket i Sinjarprovinsen. Daeshs våld och terror syftade till att fördriva det yazidiska folket och utrota dem. Alternativet som yazidierna ställdes inför var att tvångskonvertera till islam i den tolkning som Daesh har eller att dö. Tiotusentals människor flydde upp i bergen. Tusentals dog antingen för Daeshs händer eller av de extrema förhållandena under flykten. Ytterligare tusentals kvinnor och flickor togs till fånga och såldes som sexslavar av Daesh. En av dessa var nobelpristagaren Nadja Murad.

Allt pekar på att Daesh begick ett folkmord på yazidierna dessa dagar i augusti 2014. Den systematik som Daesh gick fram med och den hänsynslöshet som visades känns igen från folkmord genom historien. Sverige bör agera för att ställa de skyldiga till svars för sina handlingar genom att aktivt driva på för en internationell tribunal på plats i regionen. Regeringen bör förstärka sina insatser för att reda ut vad som hände och straffa de som är skyldiga till brott mot mänskligheten. Vi menar att det är av yttersta vikt att alla som gjort sig skyldiga till folkmord ställs till svars för detta.

 

 

Serkan Köse (S)

Ola Möller (S)