Motion till riksdagen
2021/22:1567
av Serkan Köse (S)

Offentlig verksamhet blir pådrivande i omställningen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om betydelsen av klimatomställning på alla nivåer och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Den globala uppvärmningen är vår tids ödesfråga och det är mycket bråttom att vända utvecklingen. FN:s klimatpanels rapporter visar att åtgärderna måste öka avsevärt om vi ska kunna nå Parisavtalets målsättning att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 °C. För att klara målet måste utsläppen minska med minst 55 procent till år 2030 och komma ner till netto-noll senast till år 2050.

För att klara av Parisavtalets temperaturmål krävs det att vi dels arbetar gräns­överskridande, dels klarar av att genomföra en grön omställning i samhället. Ett stort ansvar för klimatomställningen har landets kommuner med hållbar stadsbyggnad, utvecklingen av smarta städer, avfallshantering, energiproduktion och kollektivtrafik. Det lokala engagemanget i miljöarbetet har funnits i Sverige under många år och fick en skjuts när man implementerade arbetet med Agenda 2030 i kommunsektorn. Även nationella klimatstrategiska medel har varit viktiga för att utveckla arbetet. Klimatklivet har lett till viktiga investeringar, bland annat av 30 000 laddpunkter över hela landet, och med stadsmiljöavtalen får kommunerna stöd att bygga ut kollektivtrafiken.

En omställning i den takt och omfattning som krävs förutsätter att staten, regioner och kommuner tar ett betydligt större ansvar. Infrastrukturen är eftersatt, det finns ett skriande behov av bostäder och coronakrisen har blottlagt en pressad välfärd. I takt med att vi bygger en starkare välfärd, fler bostäder och bättre och effektivare infrastruktur och skapar fler jobb kan vi också bygga ett hållbart samhälle.

Omställningen är den största strukturomvandlingen sedan industrialiseringen och spänner över hela samhället. Det behövs ett helhetsgrepp, ett tydligt statligt ansvar som ställer krav på både den offentliga sektorn, näringslivet, regioner och kommuner och som engagerar civilsamhället för att vi ska nå klimatmålen.

Vi socialdemokrater tycker att stöd till kommunsektorn är viktigt för att stimulera en hållbar stadsplanering. Det kan handla om att utveckla mer hållbara byggprocesser, mer klimatsmarta lösningar för avfallshantering, miljövänlig kommunikation till och från jobbet eller förnybar energi. Det handlar också om att stimulera lokala upphandlingar där krav ställs för att påskynda omställningen till ett mer miljövänligt samhälle. För att ta vara på kraften i miljöengagemanget och förstärka det lokala miljöarbetet som engagerar så många människor, inte minst unga, behöver vi utveckla olika former av demokratistöd.

 

 

Serkan Köse (S)