Motion till riksdagen
2021/22:1545
av Serkan Köse (S)

Rusta upp räddningstjänsten


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att stärka utbildade brandmäns ställning vid rekrytering till räddningstjänsten och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

En räddningstjänst med hög kvalitet är en otroligt viktig del av vår välfärd, att vi ska känna oss trygga och säkra vad som än händer. Alla kvinnor och män som med sin yrkeskunnighet som brandman varje dag, året om och dygnets alla timmar gör skillnad mellan liv och död förtjänar så mycket mer.

Rapporten Bättre förutsättningar för räddningstjänsten som fackförbundet Kommu­nal har tagit fram visar att år 2017 var 15 437 personer anställda i räddningstjänstens utryckningstjänst varav 4 882 heltidsanställda och 10 555 deltidsanställda. Kommunals rapport pekar på att det är en minskning med 482 personer jämfört med år 2008 då räddningstjänsten hade 15 919 anställda med utryckningstjänst som sin huvudsakliga arbetsuppgift.

Även antalet brandmän i Sverige har minskat de senaste tio åren, samtidigt som befolkningen har ökat. Antalet invånare i Sverige under samma period har ökat med lite mer än 860 000 personer och det är framför allt inom storstadsregioner som Stockholm, Västra Götaland och Skåne som befolkningen ökar snabbast. Dessutom har arbetsupp­gifterna blivit fler för brandmännen, som inte bara arbetar med utryckning och övnings­arbete utan håller även brand- och säkerhetsutbildningar, informationsträffar och utför tillsynsarbete. Bristen på personal har lett till att brandmän har svårt att ta semester och föräldraledigt utan dåligt samvete.

Rapporten tar också upp att den minskade bemanningen ökat ensamarbetet, som kan innebära risker. Det kan till exempel handla om så kallade följefordon i form av tankbil eller stegbil, som ofta bemannas med en person. Det händer också att den som kommer först till en olycka är en ensam brandman.

I dag finns inga nationella krav på vad som krävs för att bli brandman förutom de krav som Arbetsmiljöverket ställer på rökdykning. Det finns inga formella utbildnings­krav för de sjukvårdsuppgifter som brandmannen ska utföra eller några krav på peda­gogik för att hålla exempelvis externa utbildningar.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) organiserar en tvåårig efter­gymnasial utbildning, Skydd mot olyckor (SMO). Problemet är att den inte ges överallt i landet och det finns inget som garanterar jobb som brandman efter genomförd utbild­ning eftersom varje räddningstjänstorganisation sätter upp egna krav.

Jag anser att den nya lagstiftningen utifrån utredningen En effektivare kommunal räddningstjänst inte riktigt berör utbildningssystemet för brandpersonal. Det är givetvis orimligt att en elev som gör ett yrkesval inte kan vara säker på att utbildningen uppfyller kompetenskraven. En elev som genomfört utbildningen och inte kan få ett jobb som brandman, eller väljer att byta yrke, kan inte heller tillgodoräkna sig några högskole­poäng från utbildningen eftersom den ligger utanför det ordinarie utbildningssystemet.

 

 

Serkan Köse (S)