Motion till riksdagen
2021/22:1531
av Magnus Manhammar (S)

En jämställd och feministisk handelspolitik


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en jämställd och feministisk handelspolitik och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I ett globalt perspektiv gynnar den internationella handeln män mer än kvinnor. Vår ekonomi är ojämställd, män har mer pengar, jobbar i höge utsträckning och gör mindre hemarbete. Män gynnas i regel framför kvinnor som konsumenter, som exportörer och som arbetstagare.

År 2017 antogs Buenos Aires-deklarationen om handel och jämställdhet av alla världens handelsministrar. Sverige har bidragit till att ta fram ett verktyg för att kunna analysera jämställdhetseffekter på handelsavtal. En studie om amerikanska tullar fann att det fanns stora skillnader i tullsats på vissa klädesplagg. Till exempel hade siden­blusar i vissa fall sex gånger så höga tullar som sidenskjortor. Samma studie visade att sportkläder som marknadsfördes gentemot kvinnor hade genomsnittlig tull på 21 % och de för män 7 %. Samma gäller när det kommer till underkläder – 13 % respektive 7 %.

Det finns inte tillräckligt med kunskap om detta, och därför är det viktigt med jäm­ställdhetsanalyser och könsuppdelad statistik. Därför har den svenska regeringen infört just könsuppdelad statistik. Endast en tredjedel av världens länder samlar in statistik som gör det möjligt att mäta och förstå kvinnors och flickors situation.

Det ska inte vara dyrare att köpa kläder som kvinna för att tullen är orättvis, och det ska inte vara svårare att exportera kläder som företagare och kvinna. Nya handelsavtal ska bidra till att skapa jobb med schysta villkor också för kvinnor.

Regeringen bör därför verka för att kvinnor ska gynnas lika mycket som män i handelsavtal, att internationella standarder ska utgå från både män och kvinnor och bör i övrigt se över vad som ytterligare behöver göras för ökad jämställdhet inom handels­politiken.

 

 

Magnus Manhammar (S)