Motion till riksdagen
2021/22:1521
av Camilla Brodin (KD)

Synliggör skatter


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att den allmänna kunskapen om skattesystemet ska öka och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Att medborgarna har insyn i hur beslutsfattande och myndighetsutövning går till är en viktig del i ett demokratiskt samhälle. Det räcker inte att bara formella möjligheter till detta finns. Information och kunskap måste också var lättillgänglig och tydlig. Så byggs förtroende och tillit mellan medborgare och samhällets olika institutioner.

Sverige är ett land som präglas av högt förtroende för de offentliga systemen. Men det finns förbättringspotential på flera områden. Skattesystemet är ett sådant där trans­parensen bör öka och medborgarnas kunskaper på så sätt skulle kunna förbättras.

Skattesystemet är komplext och svårt att överblicka för många människor. Tre av fyra löntagare tror att de betalar mindre skatt än vad de faktiskt gör. I praktiken får de inte behålla hälften av lönekostnaden. Trots det har bara en av tio svenskar kunskaper om att det faktiskt förhåller sig på det sättet, enligt mätningar från Svenskt Näringsliv.

Orsakerna till detta varierar naturligtvis. Men en viktig anledning är att många skatter och avgifter faktiskt är mer eller mindre dolda. Arbetsgivaravgifter är en sådan. Detta är i praktiken en skatt som uppgår till 31,42 procent i normalfallet, även om det finns nedsättningar för exempelvis yngre och äldre personer. Vissa delar är direkt kopplade till de olika socialförsäkringssystemen. Men den största delen, som kallas för den allmänna löneavgiften, är en direkt skatt. Många arbetstagare ser aldrig arbetsgivar­avgiften och därför är medvetenheten om den låg.

Att den allmänna kunskapen om skattetrycket är låg är ett problem i många avseen­den. Det är problematisk ur rent demokratisk synvinkel, då medborgarna inte ges bästa möjliga förutsättningar att utvärdera vad de gemensamma resurserna används till. Den låga kunskapen riskerar också att leda till att reformer som görs i syfte att förbättra skatte­systemet inte får önskad effekt.

Därför måste den allmänna kunskapen om skattesystemet bli bättre och relevanta åtgärder för detta vidtas.

 

 

Camilla Brodin (KD)