Motion till riksdagen
2021/22:1506
av Boriana Åberg (M)

Ersätt barnbidraget med skattesänkning på inkomst av arbete


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ersätta barnbidraget för det fjärde barnet och nästföljande barn samt flerbarnstillägget med motsvarande skattesänkning på inkomst av arbete och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Barnbidraget infördes 1937 för att stimulera barnafödandet. Det anses vara en effektiv fördelningspolitik som gynnar de minst bemedlade, och eftersom det tillfaller alla barn­familjer oavsett inkomst stämplas ingen som fattig. Vidare anses det att barnbidraget är ett uttryck för fördelning av inkomster över en livscykel. Man betalar in till systemet när man är i arbetsför ålder, innan man får barn och när barnen är utflugna, och får tillbaka under de år man har hemmavarande barn.

Riksdagens mål för den ekonomiska familjepolitiken är att den ska bidra till en god ekonomisk levnadsstandard för alla barnfamiljer och minska skillnaderna i de ekono­miska villkoren mellan hushåll med och hushåll utan barn. Det må vara ett vällovligt syfte, men för att uppnå detta mål är barnbidraget ett tämligen trubbigt redskap. Att skapa förutsättningar för fler människor att ha en egen inkomst av arbete är däremot oöverträffad som metod när det gäller att utjämna ekonomiska skillnader. Därför måste incitamenten att gå från bidrag till arbete förstärkas. Med den nuvarande utformningen av barnbidraget och flerbarnstillägget saknas för många incitamentet att ta steget från bidrag till jobb. Som exemplet kan nämnas att en familj med sex barn får 11 740 kronor i månaden, skattefritt. Detta oavsett om någon i familjen jobbar eller inte.

För en del utlandsfödda kvinnor blir födandet av många barn ett integrationshinder. Inträdet på arbetsmarknaden försenas eller uteblir helt. Barn i flerbarnsfamiljer där föräldrarna saknar jobb och förankring i det svenska samhället riskerar dessutom att hamna i kriminalitet.

Med dagens möjligheter till familjeplanering är det inte försvarbart att skaffa många barn om man saknar resurser att försörja dem. Därför bör barnbidraget för det fjärde och nästföljande barn samt flerbarnstillägget ersättas av motsvarande skattesänkning på inkomst av arbete. 

 

 

Boriana Åberg (M)