Motion till riksdagen
2021/22:1494
av Boriana Åberg (M)

Återinföra särskilda beredskapspolisen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att återinföra särskilda beredskapspolisen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Särskilda beredskapspolisen var en del av den svenska polisen som utgjordes av civilpliktiga poliser, och hade som främsta uppgift att bevaka och skydda objekt som var viktiga för Sveriges totalförsvar. Särskilda beredskapspolisen avskaffades 2012 då ett polisiärt förstärkningsbehov inte längre ansågs föreligga. Dels till följd av det säkerhetspolitiska läget i form av den avspänning som rått efter kalla krigets slut, dels som en följd av den då pågående ökningen av antalet yrkesarbetande poliser.

Försvarsberedningen föreslog i rapporten Motståndskraft inriktningen av total­försvaret återinförandet av en beredskapspolis som kunde förstärka polisen vid höjd beredskap och krig. Det finns flera goda skäl att återinföra en beredskapspolis.

Den internationella avspänning som rådde runt sekelskiftet, och låg till grund för såväl ändrad inriktning för den svenska Försvarsmakten, som avskaffande av särskilda beredskapspolisen, har förbytts i ett ansträngt och instabilt läge. Aktualiteten för den avskaffade beredskapspolisens dåvarande huvuduppgift, att skydda objekt som var viktiga för totalförsvaret, inte minst i ett ”skymningsläge” torde därför ha ökat.

Även om terrorism och hot om terrorism inte är att betrakta som krig eller skym­ningsläge innebär det ofta höjd beredskap för flera samhällsfunktioner, och medför därför stor belastning på dessa. Inte minst på polisen, varför en förstärkning i form av en särskild beredskapspolis som kan kallas in vid särskilt ansträngda situationer skulle kunna vara påkallad.

En omfattande grov brottslighet, av alltmer komplex natur, gör att den ordinarie polisorganisationen i dag är mycket hårt ansträngd. Förutom att förstärka denna skulle en återinförd särskild beredskapspolis kunna komplettera Polismyndigheten vid särskilda resurskrävande och långvariga insatser. Ett aktuellt exempel på detta är den pågående insatsen med anledning av stenkastningarna mot danska bilar på väg E65. Insatsen är till sin karaktär huvudsakligen ett bevakningsuppdrag, och är mycket resurskrävande.

Omfattningen av bevakningsinsatser i samband med internationella konferenser, idrottsevenemang och andra större arrangemang har ökat på senare år. Detta är ännu ett område där särskilda beredskapspolisen skulle kunna bistå, och frigöra resurser för Polismyndigheten till andra mer specialiserade och kvalificerade uppgifter.

Listan med exempel på lämpliga och angelägna uppgifter kan för en särskild beredskapspolis göras lång, men för att nämna ytterligare några: stötta vid gränsöver­vakning eller bevakning av områden som allmänheten inte har tillträde till, sökande efter försvunna personer och att bistå vid naturkatastrofer.

 

 

Boriana Åberg (M)