Motion till riksdagen
2021/22:1477
av Pia Steensland (KD)

Ökad trafiksäkerhet kring A-traktorer och mopedbilar


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda förutsättningarna för att det ska ingå praktiska moment även för A-traktorer och mopedbilar under körkortsutbildningen och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa krav på användning av bilbälte i A-traktorer och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att det bör införas reglering av passagerarantalet och tillkännager detta för regeringen.
  4. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över reglerna för maxhastigheterna för A-traktorer och mopedbilar utifrån ett trafiksäkerhetsperspektiv och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

A-traktorer och så kallade mopedbilar ökar i popularitet bland ungdomar, inte minst på landsbygden. Det är förståeligt då fordonen ger en möjlighet att självständigt ta sig till och från exempelvis fritidsaktiviteter även om avstånden är lite längre och övriga kommunikationer saknas. Det är en frihet som är viktig att värna.

Det finns vissa skillnader mellan de två olika fordonen. En Atraktor är en ombyggd bil, som är inrättad att dra andra fordon eller arbetsredskap och ska vara utrustad med kopplingsanordning. Atraktorn ska vara ombyggd på sådant sätt att den konstruktiva hastigheten uppgår till högst 30 km/tim. Det finns inga krav på bältestvång i en Atraktor och det finns heller inga begränsningar på hur många passagerare som får färdas i bilen. När det gäller mopedbilar byggs de, på grund av viktbegränsningen på fordonen, uteslutande av plast. De är därmed inte lika säkra som vanliga bilar. Mopedbilen har en maxhastighet på 45 km/tim.

Vissa regler och behörighetsregleringar är dock desamma för Atraktorer som för mopedbilar. De får båda köras på alla vägar förutom på motorväg och motortrafikled. Föraren måste vara 15 år fyllda och inneha AM-körkort. I körkortsutbildningen för AM-körkort ingår dock inte praktisk utbildning att köra varken Atraktor eller mopedbil. Den praktiska utbildningen för AM-körkort omfattar idag enbart mopeder.

I takt med att A-traktorer och mopedbilar blir allt mer populära bland ungdomar är det angeläget att stärka trafiksäkerheten kopplat till dessa fordon. Det är exempelvis angeläget att utreda förutsättningarna för att det ingår praktiska moment även för Atraktorer och mopedbilar under körkortsutbildningen. Detta för att ge den unge möjlighet att öva på att manövrera fordonet och exempelvis se hur stor plats det tar på vägen. Likaså är det angeläget att det införs krav på att använda bilbälten i Atraktorer som används i den ”vanliga” trafiken (dvs inte vid användning inom exempelvis ett lantbruk) samt att det införs en reglering av antalet tillåtna passagerare.

Det har ibland ifrågasatts att det är olika maxhastigheter som är tillåtna för Atraktorer respektive mopedbilar. Det kan exempelvis anses ologiskt att en mopedbil, som genom sin plastkonstruktion har en lägre säkerhet vid en krock jämfört med en Atraktor, får framföras i max 45 km/tim medan en Atraktor får framföras i max 30 km/tim. Det kan därför vara angeläget att reglerna kring maxhastigheterna för de respektive fordonen ses över. För- och nackdelar med de olika maxhastigheterna bör beaktas ur ett trafiksäkerhetsperspektiv både för förare och passagerare i Atrak­torer/mopedbilar och för övriga medtrafikanter.

 

 

Pia Steensland (KD)