Motion till riksdagen
2021/22:1418
av Adnan Dibrani m.fl. (S)

Myndigheter till Halland


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga omlokalisering av myndigheter till Halland och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det är viktigt att hela landet känner sig delaktigt i myndighetsutövningen. Utan statlig närvaro i landet minskar känslan av samhörighet, och det riskerar att leda till polari­sering och fragmentering. Under den borgerliga regeringens styre fanns en tydlig centraliseringstrend. Det har den socialdemokratiskt ledda regeringen satt stopp för.

Regeringen har flyttat ut eller fattat beslut om att flytta myndigheter från Stockholm ut i landet. Det handlar om E-hälsomyndigheten till Kalmar, Fastighetsmäklarinspek­tionen till Karlstad, Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd till Skellefteå, delar av Strålsäkerhetsmyndigheten med 120 anställda till Katrineholm, Polarforsk­ningssekretariatet till Luleå, Myndigheten för kulturanalys till Göteborg, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor till Växjö, delar av ESF-rådet till Gävle, delar av Universitets- och högskolerådet till Visby och delar av Tillväxtverket till Östersund.

Den parlamentariska landsbygdskommittén presenterade ett förslag om flytt av 10 000 statliga jobb i Stockholmsregionen till mindre orter och glesbygd. Detta under fem till sju år.

Hittills har Halland blivit utan någon omlokaliserad myndighet. Det är min förhopp­ning att det snart är Hallands tur.

 

 

Adnan Dibrani (S)

 

Hans Hoff (S)

Jennie Nilsson (S)