Motion till riksdagen
2021/22:1415
av Adnan Dibrani m.fl. (S)

Förändrad a-kassa


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att undersöka möjligheten att ersättningsnivån i a-kassan ska vara 80 procent under hela ersättnings­perioden och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Regler för a-kassan har under corona-pandemin tillfälligt ändrats till det bättre utifrån våra värderingar om en trygg omställningsförsäkring vid arbetslöshet. De höjda ersättningsnivåerna är nu förslagna att fortsätta gälla till 2022, vilket är positivt. Utöver detta har utredningen Ett nytt regelverk för arbetslöshetsförsäkring, SOU 2020:37, presenterats som ska göra a-kassan bättre anpassad till dagens och framtidens arbets­marknad med förslag på att börja gälla från den 1 januari 2023.

Många av de förslag som presenteras i utredningen är positiva som t.ex. att ersättningen från a-kassan baseras på tidigare inkomst i stället för arbetad tid och att nya på arbetsmarknaden ges rätt till ersättning redan efter fyra månaders sammanhängande arbete under det senaste året. Det föreslås också att alla kan få inkomstbaserad ersättning direkt och som trappas upp efter hur länge du varit medlem till ersättnings­nivå 80 % efter 12 månaders medlemstid. Men, det föreslås också att nuvarande system med att ersättningen trappas ned över tid kvarstår och att efter de första 100 ersättnings­dagarna sjunker ersättningen 10 procent. Efter 200 dagar sjunker den ytterligare 5 procent. Detta system och tankesätt är en gammal kvarleva från borgarna som bygger på att arbetslösa inte anstränger sig tillräckligt för att få ett nytt jobb fort nog och att det därför krävs en piska i form av ekonomisk nedtrappning. Med förslaget att bibehålla 80 % alla ersättningsdagar i en period säger vi socialdemokrater att a-kassan är en omställ­ningsförsäkring att lita på även om det tar längre tid att hitta ett nytt jobb. Vi vet att de som har svårast att få arbete är de med lägre utbildning, med funktionsnedsättning samt nyanlända.

 

 

Adnan Dibrani (S)

 

Jennie Nilsson (S)

Hans Hoff (S)