Motion till riksdagen
2021/22:1406
av Linus Sköld m.fl. (S)

Arbetsförmedlingstjänster i hela landet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Arbetsförmedlingen bör finnas närvarande i hela landet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Arbetsförmedlingen har de senaste åren genomgått omfattande besparingar och refor­meringar, dels som ett resultat av januariavtalet, dels som ett resultat av att Moderaterna och Kristdemokraterna för några år sedan lyckades driva sin budgetreservation genom riksdagen.

Under hösten 2021 föreslår regeringen att fortsätta reformeringen så att matchnings­tjänster konkurrensutsätts. Samtidigt driver och finansierar regeringen linjen att Arbetsförmedlingens tjänster ska vara tillgängliga överallt. Detta är en ambition som vi instämmer i. 

Att privatisera Arbetsförmedlingens tjänster måste, i den omfattning det sker, mötas med krav på att alla medborgare har jämlik tillgång till Arbetsförmedlingen, oberoende av bostadsort. Om utbudet lämnas upp till marknaden är risken att lands- och glesbygds­kommunerna blir helt utan eftersom kundunderlaget där blir för skralt för vinstdrivna aktörer. Om fördelning efter prestation får bli vägledande princip kommer det sannolikt att leda till att vinstdrivna aktörer riktar in sig på de arbetssökande som står nära arbetsmarknaden och kan få ett nytt jobb med relativt lite stöd.

Alla människor oberoende av bostadsort, måste ha tillgång till arbetsförmedlings­tjänster på plats. Och det allmännas resurser ska fördelas efter behov, inte plånbok eller prestation. Därför bör regeringen arbeta vidare med att arbetsförmedlingen ska finnas närvarande i hela landet.

 

 

Linus Sköld (S)

 

Emilia Töyrä (S)

Fredrik Lundh Sammeli (S)

Ida Karkiainen (S)