Motion till riksdagen
2021/22:1403
av Emilia Töyrä m.fl. (S)

Lagstadgad reflexanvändning


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga lagstadgad reflexanvändning och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Inte alla älskar hösten. Svalare dagar och frostiga morgnar tilltalar inte hela Sveriges befolkning trots att det bidrar till en högre livskvalitet och gör det lättare att motionera såväl som att tänka ordentligt. Kvällarna blir också mörkare, med möjlighet till hemma­mys och en mer trivsam tillvaro. Med mörkrets intåg blir dock trafiksituationen lite tuffare för alla som färdas längs vägarna – oavsett om det är i stan eller på landsbygden. Det är svårt att hinna se vilt som korsar vägen och eventuella fotgängare som inte känner till att de inte är självlysande.

Reflexer räddar liv. Cirka 40 % av alla trafikolyckor där fotgängare är inblandade inträffar när det är mörkt. Genom att bära reflexer minskar risken för att råka ut för en olycka. Oavsett om det gäller en mörk landsväg eller ett tätbebyggt område är reflexer nödvändiga för fotgängares synlighet.

Enligt lagen ska det i mörker finnas reflexer på cyklar, mopeder, rullstolar, sparkar, traktorer, hästfordon och släpfordon som dras av traktorer eller motorredskap. Det finns däremot inget som tillskriver människor ansvar att bära reflex.

I Finland är det lag på att fotgängare som under mörker rör sig på väg i allmänhet ska använda en ändamålsenlig reflex. Sverige skulle kunna införa en likalydande princip.

Därför anser vi att Sverige bör överväga möjligheten att lagstadga om reflexanvänd­ning i mörker.

 

 

Emilia Töyrä (S)

Fredrik Lundh Sammeli (S)

Ida Karkiainen (S)

Linus Sköld (S)