Motion till riksdagen
2021/22:14
av Ingemar Kihlström (KD)

Åtgärder för att motverka den spanska skogssnigelns utbredning och skadeverkningar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ett arbete bör initieras för att etablera en långsiktig och effektiv nationell strategi som motverkar den spanska skogssnigelns utbredning och skadeverkningar samt tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I Sverige finns det i den naturliga faunan 22 arter av sniglar, men i mitten av 1970-talet upptäcktes att den spanska skogssnigeln, även kallad mördarsnigeln, kommit till vårt land troligtvis genom import av växter och jord från Europa. Den spanska skogssnigeln har sedan spridit sig över Sverige och kan nu hittas i hela vårt land upp till Luleå. Den spanska skogssnigeln har ingen naturlig fiende i Sverige då deras ytterst sega slem gör dem oattraktiva för igelkottar, grodor, grävlingar och paddor som vanligtvis gärna äter sniglar och snäckor.

den spanska skogssnigeln är tvåkönad och kan lägga upp till 400 ägg per säsong så sker utbredningen fortfarande i högt tempo med stora skador för både kommersiell samt privat odling.

Även om den spanska skogssnigeln inkluderats i Naturvårdsverkets uppdrag för främmande arter saknas nationella övergripande beslut och åtgärder för att kraftfullt motverka de problem som idag drabbar både jordbruk och privata trädgårdar. Det åligger istället den enskilda fastighetsägaren att försöka motverka och bekämpa den spanska mördarsnigelns skadeverkningar och utbredning.

Det förekommer också stor variation mellan Sveriges kommuner vad gäller vilja och ambition att bekämpa den spanska mördarsnigeln för att undvika spridning till privata fastigheter.

Ett antal strategiska beslut behöver utredas och genomföras för att komma tillrätta med dagens eskalerande problematik:

Sverige behöver en uppdaterad nationell strategi för att möta problemen som den spanska skogssnigeln orsakar för fastighetsägare samt jordbruk och därför bör ett arbete initieras för att etablera en långsiktig och effektiv strategi som motverkar den spanska skogssnigelns utbredning och skadeverkningar.

 

 

Ingemar Kihlström (KD)