Motion till riksdagen
2021/22:1392
av Larry Söder (KD)

Avskaffande av straffrabatter


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att en översyn av systemet med straffrabatter behöver göras och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

För gärningsmän som står åtalade för fler än ett brott tillämpas principen om straff­rabatt. Då blir det väldigt sällsynt att straff utdöms proportionerligt till antalet brott. En person som döms för exempelvis fyra brott döms till ett ackumulerat fängelsestraff som är betydligt lägre än vad den motsvarande sammanlagda strafftiden skulle ha varit. Det finns alltså en rabatt i straffutdömandet för varje brott som begås av samma gärnings­man.

Det sänder fel signaler till samhället om vi låter brottslingar som begår flertalet brott få rabatter. Det skulle i sin tur betyda att största risken för brottslingen är vid första brottet och allt eftersom så minskar påföljden och risken för varje enskilt brott.

Samhällets signaler borde vara att varje enskilt brott bör behandlas efter samma måttstock och samhällets mål måste vara att motverka så att ett mindre antal brott begås.

Den största moraliska invändningen mot straffrabatten är principen att varje brotts­offer förtjänar upprättelse. En tråkig följd av den rådande straffrabatten är att många brottsoffer i händelser där förövaren redan är anklagad för andra brott får beskedet av åklagaren att denne inte tänker väcka åtal eftersom det ändå inte kommer att leda till ytterligare straffskärpning. En ordning av detta slag är farlig då den urholkar med­borgarnas förtroende för rättsstaten och minskar viljan att anmäla brott. Framför allt är det svårt för brottsoffret att inse rättvisan i ett sådant system. Varje brottsoffer förtjänar upprättelse, oavsett hur många brott gärningsmannen har begått tidigare. Brottsoffret måste få uppleva att samhället markerar mot just den kränkning som riktats mot just honom eller henne.

Med anledning av att straffrabatt går emot principen om proportionalitet samt inte tar hänsyn till att varje brottsoffer förtjänar upprättelse bör det säkerställas att varje ytterligare brott ger en markant skärpning av det utdömda straffet.

 

 

Larry Söder (KD)