Motion till riksdagen
2021/22:1391
av Larry Söder (KD)

Försäljning vid exekutiva auktioner


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att endast i undantagsfall sälja hus på exekutiv auktion och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

När ett hus säljs på exekutiv auktion är det för att en person hamnat i ekonomiskt trång­mål och Kronofogden gjort en utmätning av huset. Vid en exekutiv auktion är det Kronofogden som fungerar som mäklare. Om du köper av Kronofogden på deras auktion blir det i 9 fall av 10 billigare än ute på den vanliga marknaden. Detta fenomen drabbar både den som har stora skulder och som har fått sin fastighet utmätt av Krono­fogden och den som har krav på den personen.

Kronofogden använder sig även av vanliga mäklare och vid de tillfällena får man ut det marknadsvärde som finns. Det kan även vara en fördel att mäklaren ifråga har bättre lokalkännedom om den aktuella lokalmarknaden, vilket kan underlätta för att få rätt marknadsvärde.

För att skydda den som har stora skulder och den som har krav så borde målet för Kronofogden vara att få ut marknadsvärdet på den fastighet som de har utmätt.

Huvudregeln borde således vara att Kronofogden lämnar fastigheter till mäklare för försäljning istället för exekutiv auktion. En exekutiv auktion ska bara användas i de fall där värdet är så lågt att det inte är ekonomiskt försvarbart att lämna fastigheten till mäklare för försäljning.

 

 

Larry Söder (KD)