Motion till riksdagen
2021/22:139
av Caroline Nordengrip (SD)

Sjuklön vid icke medicinskt ingrepp


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om ersättning i samband med icke medicinska ingrepp och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Skönhetsoperationer kan ge rätt till sjukpenning oavsett om de är medicinskt betingade eller inte. Enligt rättspraxis ska arbetsförmågan hos en person som har genomgått en operation bedömas utifrån det sjukdomstillstånd som råder före och efter ingreppet, och inte utifrån anledningen till operationen.

Detta skapar en stor ekonomisk belastning både för företag och för staten i utgifter som rimligtvis borde täckas av den enskilde när man väljer att genomföra ett icke medicinskt betingat ingrepp som medför att arbetsförmågan är nedsatt. Små företag kan drabbas hårt då sjukskrivningen kan komma plötsligt med en tidsperiod som kan komma att förlängas av komplikationer efter ingreppet.

Rätten till sjukpenning gäller bland annat anställda, egenföretagare, aktiebolagsägare och arbetssökande. Sjukpenningen uppgår till knappt 80 procent av lönen eller den tidigare lönen.

Vi menar att det är orimligt att kostnaderna för frånvaro från arbete på grund av rena skönhetsoperationer och icke medicinskt betingat ingrepp ska läggas på arbetsgivare och samhälle. Därför anser vi att regeringen ska utreda frågan och återkomma till riks­dagen med förslag på reviderad lagstiftning inom området.

 

 

Caroline Nordengrip (SD)