Motion till riksdagen
2021/22:1389
av Larry Söder (KD)

Vägarna kring Ullared


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att väg 153 och 154 till Ullared prioriteras och om att se över hur vägarna kan upprustas till en dimensionering som motsvarar belastningen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det klart största turistmålet i Halland är Gekås med intilliggande verksamheter som under ett normalår har över 5 miljoner besökare. Ullared utvecklas i snabb takt med nytt hotell och andra faciliteter som drar turister.

Näringslivet i området skapar många nya arbetstillfällen och är viktigt för Hallands utveckling.

Det som inte följer med utveckling av turistmålet är kommunikationen i form av vägarna. När turister i både bussar och bilar, lastbilar med varor samt anställda och boende ska samsas på dessa underdimensionerade vägar så inser man snart att något måste göras.

Väg 153 är till största delen en väg med sju till åtta meters bredd. Standarden på väg 154 är en åttametersväg, men även avsnitt med sex meters bredd förekommer. Det är med tanke på den stora belastningen helt oacceptabelt. Detta har påtalats från kommuner, region och boende utefter vägen.

Staten genom Trafikverket borde ta ansvar för att rusta upp dessa vägar så att de klarar av mängden av trafikrörelser och att trafiksäkerheten ökar. Detta är viktigt för Ullared, Halland och västra Sverige.

 

 

Larry Söder (KD)