Motion till riksdagen
2021/22:1386
av Larry Söder (KD)

Användning av rotavdrag för klimatomställning


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda möjligheterna att återställa rotavdraget till högre nivå och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att påskynda byggsektorns klimatomställning genom att i rotavdraget ställa hållbarhetskrav på byggmaterial och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det vore bra för Sverige om vi återställde rotavdraget till 50 %. Jag anser att det är ett bra läge att genomföra förändringar nu. Rotavdraget är ett väl använt och fungerande system som har accepterats av hushållen och byggföretagen. Skatteverket står som garant för systemet och det har under snart 30 år finslipats till att fungera väl, då det är tydligt och verkar inom givna ramar. Under år 2020 så köpte nästan 1,1 miljoner svenskar rottjänster för sammanlagt 10,8 miljarder kronor. Rot användes fullt ut i Sveriges alla 290 kommuner. Dessa tjänster har utförts av 59 500 byggföretag över hela Sverige, enligt statistik från Skatteverket.

I Sverige finns det idag drygt 5 miljoner bostäder, enligt SCB. Dessa fördelas på 2,1 miljoner småhus och 2,6 miljoner lägenheter. Utav lägenheterna så är 1,1 miljoner bostadsrätter och 1,5 miljoner bostadsrätter. Det innebär att av det svenska bostads­beståndet så är 3,2 miljoner bostäder ägda, antingen som småhus eller som bostadsrätt. Av det faktum att 1,1 miljoner svenskar har köpt rottjänster under 2020 så innebär det att 1/3 av alla hushåll som äger sina bostäder har köpt rottjänster under förra året.

År 2015 var det året det köptes mest rottjänster, för 19,7 miljarder kronor fördelat på 1,2 miljoner svenskar. 2016 när avdraget hade sänkts från 50 % till 30 % hade även köpta tjänster gått ner till 11,1 miljarder kronor fördelat på 1 miljon svenskar. En drastisk sänkning med 43 % (på 8,6 miljarder kronor) i köpta tjänster. Toppåret 2015 så fanns det 67 760 företag som levererade rottjänster. 2016 hade det sjunkit till 61 750 företag, enligt en sammanställning av Byggmaterialhandlarna.

Idag får den som äger småhus eller har en bostadsrätts-/ägarlägenhet en skatterabatt upp till 50 000 kronor per person och år. Skatterabatten är 30 procent av arbets­kostnaden inklusive moms. Huvudprincipen är att skatterabatten gäller för arbets­kostnaden för alla reparationer och om- och tillbyggnader i småhus samt arbete på tomten i samband med ledningsdragning. För bostadsrätter och ägarlägenheter godkänns bara arbetskostnader för de delar av lägenheten som den boende har ansvar för, det vill säga inte utsidan.

I början av pandemin så gav branschorganisationen Byggmaterialhandlarna HUI Research i uppdrag att räkna på sysselsättningseffekter för ett återställt rotavdrag. En höjning av bidragsdelen från dagens 30 % till 50 % av arbetskostnaden, samt ett höjt takbelopp från 50 000 kronor till 100 000 kronor per person och år, skulle kunna skapa ytterligare 7 500 heltidsarbeten inom bygg- och installationssektorn. Rot är en bevisat jobbskapande reform, och ett återställande av avdraget skulle skapa tusentals vita nya jobb och öka konkurrensen.

Bostadsmarknaden behöver ställa om till ett mer grönt och hållbart byggande och samtidigt skapa nya arbetstillfällen inom byggsektorn. Vi behöver en välbehövlig knuff i rätt riktning för att snabba på den gröna omställningen inom sektorn, genom att åter­ställa rot till 50 %. Våra förslag för att få till en grön omställning med rotavdraget skulle kunna vara att man använder produkter som har en klimatdeklaration, att man använder byggprodukter som finns klassade i ett befintligt miljöbedömningssystem och att man uppmuntrar till åtgärder som energieffektiviserar fastigheter. Byggbranschen står idag för 10 % av Sveriges bnp och är den enskilt största sektorn i och en viktig motor i svensk ekonomi. Genom att återställa rot till 50 % så får vi flera positiva effekter: ställer om byggsektorn till grönt och hållbart byggande, skapar fler arbetstillfällen i byggsektorn samt minskar svart arbetskraft.

 

 

Larry Söder (KD)