Motion till riksdagen
2021/22:1370
av Sten Bergheden (M)

Skatt/avgift på elcyklar och elsparkcyklar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att införa en skatt/avgift på elcyklar och elsparkcyklar för den ökade samhällskostnaden och den ökande klimatpåverkan de orsakar och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sveriges olika fordon får betala höga fordonsskatter för sin samhällspåverkan i form av vägar och infrastruktur, och dessutom betala höga avgifter och skatter för sin klimatpå­verkan.

Men elcyklar och elsparkcyklar behöver inte göra detta trots att även de kräver mer infrastruktur, orsakar miljöpåverkan genom import och tillverkning av batterier, orsakar ökat elbehov genom att det går åt mer el jämfört med att cykla utan batteri samt minskar friskvården när människor väljer bort trampcykeln och istället åker med batteridrift. De orsakar dessutom vårdkostnader vid olyckor och orsakar olyckor på grund av att de är felparkerade på trottoarer och vägar. Då elcyklarna och elsparkcyklarna är populärast i områden där kollektivtrafiken redan är utbyggd innebär det att miljövinsterna blir negativa om människor som istället borde ha åkt med kollektivtrafiken nu istället väljer att åka på en battericykel.

Elcykeln och elsparkcykeln kan ha flera fördelar i vissa fall men att låta dem slippa betala sin del av infrastruktur och utsläpp trots att de orsakar det innebär att övriga fordon i Sverige får bära både elcyklarnas och elsparkcyklarnas kostnader och deras klimatpåverkan.

 

 

Sten Bergheden (M)