Motion till riksdagen
2021/22:1360
av Sten Bergheden (M)

Kommunpolitiken bör kunna utvecklas


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att ge ett antal kommuner möjlighet att pröva nya sätt att lösa sina uppgifter på och att dessa kommuner då kan få undantag från vissa lagar och regler för att på försök prova något nytt, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

I februari 2020 överlämnade Kommunutredningen sitt slutbetänkande till regeringen.

Utredningen var brett politiskt sammansatt och det fanns en bred politisk enighet i många av slutsatserna. Ett av utredningens förslag i stort var att utreda en försöksverk­samhet för vissa kommuner, vilket skulle innebära att vissa kommuner på försök skulle kunna få vissa undantag från bestämmelser i lagen eller i förordningar och föreskrifter. Detta skulle skapa nya möjligheter att pröva på nya sätt att lösa kommunens uppgifter på under ett försök.

Redan 1984 genomförde man en försöksverksamhet som innebar att man gav en ökad frihet till kommuner att lösa sina problem; detta försök höll på i olika omgångar till 1991. Man kallade detta för Frikommunförsöket.

De deltagande kommunerna fick göra avsteg från föreskrifter i lagar och författ­ningar, och det skapade möjlighet för kommunerna att anpassa den kommunala verksamheten till de lokala förhållandena.

För att utveckla möjligheterna för kommuner och regioner att utveckla nya idéer borde Sverige igen införa någon form av frikommun- och regionförsök.

 

 

Sten Bergheden (M)