Motion till riksdagen
2021/22:1357
av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Brott som begås i samförstånd


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om brott som begås i samförstånd och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

En gärning där förövarna skyller på varandra och går fria är en oönskad utgång på ett brott.

En skjutning i ett gäng där flera sitter i bilen. Smuggling med flera personer i kedjan. Ett bankrån där någon planerar, någon kör bilen, någon är i lokalen och någon hotar personalen.

Mordet på en ung kvinna som slogs ihjäl hemmavid den 2 december 1998 i Höganäs är ett fall där två män har varit på plats och utfört gärningen som lett till att den unga kvinnan bragts om livet. Det fastställs att männen är de som varit på platsen och utfört gärningen men då det inte går att fastställa vem av dem som utfört gärningen så går de båda fria. Hela historien går att läsa i ett reportage från Expressen (2016-07-17).

I dessa fall bör inte förövarna få olika straff, utan alla bör dömas för att gärningarna är utförda i samförstånd. Detta skulle avsevärt hjälpa rättsväsendet då man i större utsträckning inte behöver bevisa vem som gjorde vad vid en brottshändelse, utan mer att alla var inblandade utan att anmäla brottet.

Vi behöver ett samhälle där rättssystemet ställer sig på brottsoffrens och deras anhö­rigas sida.

 

 

Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)