Motion till riksdagen
2021/22:1333
av Åsa Lindestam (S)

Bildningsverksamhet över längre tid


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att se över förändrad inrapportering från studieförbund och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Studieförbundens samlade verksamhet har idag fler än 1 000 000 deltagare per år. Syftet med statens stöd till folkbildningen är att stödja och utveckla demokratin, göra det möjligt för en ökad mångfald människor att påverka sin livssituation och öka engagemanget att delta i samhällsutvecklingen. Folkbildningen skall också höja bildnings- och utbildnings­nivån och utjämna utbildningsklyftor. Den ska också öka intresset för kulturlivet och bredda intresset för det.

För att vidareutveckla verksamheterna och locka fler deltagare samt långsiktigt säkra de viktiga målsättningar som staten har med att stödja folkbildningen så behöver en möjlighet att även stödja verksamhet över längre tid övervägas. Med dagens krav på inrapportering av verksamhet så blir det svårt att driva bildningsverksamhet som stödjer målen med folkbildningspolitiken över längre tid och det blir oftast ett fokus på kortare kurser och ett projektfokus. Därför behöver regelverken revideras så att även bildnings­verksamhet över längre tid kan genomföras.

 

 

Åsa Lindestam (S)