Motion till riksdagen
2021/22:1306
av Teresa Carvalho m.fl. (S)

Jordens öga


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga inrättandet av ett världsbevakningscenter på klimatförändringsområdet med datainsamling via satellit och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Klimatförändringarna förändrar vår planet i sin helhet. Risken för naturkatastrofer ökar, befintliga hotbilder ökar, landytor försvinner med massiv migration som följd. Inom EU fokuserar man mycket på klimat som en ökad riskfaktor till befintliga risker, som exempelvis torka i redan ostabila områden. Men klimatförändringarna kommer med stor sannolikhet även medföra helt nya hotbilder allt eftersom världskartan ritas om, natur­resurser försvinner och människor tvingas emigrera när områden blir obeboeliga. För att kunna hantera dessa förändringar måste vi veta mer om vilka förändringar vi kommer möta.

Med hjälp av satelliter och 3D-kartor kan vi genom Esrange i Kiruna bygga ett ”jordens öga”. Ögat skulle då sammanställa olika informationskanaler för att ge oss en daglig uppdatering av läget på jorden, vilka förändringar vi ser och vad de kommer innebära. Tekniken för att skapa dessa kartor finns redan.

Om vi verkligen ska förstå vad som händer med vår planet och vilka konsekvenser det får behöver vi information. Det här är ett sätt att samla in den informationen. Det skulle dessutom ge Sverige en världsledande ställning som gör att vi har möjlighet att vara med och påverka hur rymden används såväl som vara med och säkerställa att den här typen av information inte missbrukas.

För att kunna samla in nödvändiga data bedömer sakkunniga att ytterligare satelliter med sensorer och mätutrustning behövs i omlopp runt jorden. Idag saknar Esrange tillräcklig kapacitet för detta och skulle behöva en ny satellitramp.

Att införa den här typen av system som samlar in information på den här nivån innebär risker om det hamnar i fel händer. Att underställa ett dylikt bevakningscenter FN:s överinseende vore därför önskvärt.

 

 

Teresa Carvalho (S)

 

Eva Lindh (S)

Johan Andersson (S)

Johan Löfstrand (S)