Motion till riksdagen
2021/22:1301
av Mattias Jonsson (S)

Eget boende (EBO)


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om eget boende (EBO) och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Lagen om eget boende (EBO) infördes av regeringen Bildt 1994 och ger asylsökande möjlighet att bosätta sig var de vill i landet. Under regeringen Löfven I och II har migrationspolitiken lagts om i mer restriktiv riktning och större kontroll över fördel­ningen av nyanlända mellan landets kommuner har införts.

EBO-lagen utgör dock ännu ett undantag i det restriktiva och kontrollerade flykting­mottagandets politik, som i övrigt åtnjuter brett stöd i riksdagen. I praktiken har EBO-lagen inneburit ett sätt att runda den kontrollerade fördelningen av nyanlända mellan landets kommuner, då den möjlighet till eget boende nyanlända har oftast är i redan segregerade områden i kommuner som redan tagit emot ett oproportionerligt stort antal flyktingar.

Redan kring millennieskiftet larmade kommunalråd runt om i landet, bland annat i Göteborg, om hur EBO-lagen lett till ökad segregation, mörkertal i folkbokföringen och att människor utnyttjas på den svarta hyresmarknaden av i bästa fall oseriösa och i värsta fall kriminella hyresvärdar. Ändå har EBO-lagen överlevt de många vändor av åtstramningar i svenskt flyktingmottagande som skett under regeringarna Löfven I och Löfven II.

Socialdemokraterna har länge velat avskaffa den segregerande EBO-lagen. I januari­avtalet lyckades vi driva igenom en möjlighet för kommuner att undanta enskilda om­råden, men att lagen skulle behållas var en prioriterad fråga för Liberalerna. När flera av landets kommuner började undanta hela kommunen krävde Liberalerna att länsstyrelsen skulle ges vetorätt över vilka områden som kan undantas. Därmed blev åtstramningen så gott som verkningslös för kommuner som under lång tid tagit ett oproportionerligt stort ansvar för flyktingmottagandet och som vill ha ner sin invandring. För storstädernas redan segregerade förorter har EBO-lagen inneburit en stor belastning i arbetet för att bryta segregationen, samtidigt som rika kranskommuner kunnat fortsätta undslippa sitt ansvar.

Framtida lagstiftning bör ligga i linje med de principer som svenskt flykting­mottagande vilar på sedan de senaste årens åtstramningar: ett kontrollerat, förutsägbart och proportionerligt mottagande, med en jämlik fördelning över landet. En sådan lag kan utformas på många olika sätt men kan med fördel baseras på anläggningsboende (ABO) som boendeform under den första tiden i Sverige och kombineras med tydliga krav på svenskundervisning och samhällsorientering redan under den första tiden i Sverige.

 

 

Mattias Jonsson (S)