Motion till riksdagen
2021/22:1297
av Gustaf Lantz (S)

Likvärdiga möjligheter till organdonation i hela landet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att främja goda och likvärdiga förutsättningar för organdonationer i hela landet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Organdonation är bokstavligen en fråga om liv och död. Under 2019 transplanterades totalt 811 organ i Sverige, varav 661 kom från avlidna donatorer. Kunskap och sam­ordning av insatser är avgörande för att åstadkomma fler lyckade organdonationer.

Tyvärr finns det stora skillnader mellan hur olika regioner arbetar med organ­donationer. En likvärdig sjukvård kräver en mer enhetlig organisering av arbetet med dessa frågor i Sverige.

I länder som är framgångsrika inom organdonation finns en tydlig nationell styrning. I Sverige saknar vi detta i dagsläget. Det finns dock positiva exempel på hur enskilda regioner arbetar för att främja organdonationer. I Region Stockholm finns exempelvis ett organdonationscentrum som har i uppdrag att samordna arbetet med organ- och vävnadsdonation i regionen, verka för en hög kunskapsnivå på området samt stödja sjukhusen under donationsprocessen.

Målet måste vara att alla människor som önskar och kan donera organ och vävnader ska få donera samt att alla människor som behöver och önskar transplanteras blir transplanterade. Vilken region man råkar tillhöra får inte vara avgörande för om en organdonation blir av eller inte.

 

 

Gustaf Lantz (S)