Motion till riksdagen
2021/22:1294
av Johanna Haraldsson m.fl. (S)

Jämlik färdtjänst


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att se över lagen om färdtjänst och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Enligt färdtjänstlagen (lag [1997:736] om färdtjänst) beviljas tillstånd till färdtjänst för personer som på grund av funktionshinder, som inte endast är tillfälligt, har väsentliga svårigheter att förflytta sig på egen hand eller att resa med allmänna kommunikationsmedel.

För blinda kan resande med kollektivtrafiken vara oerhört svårt och i vissa fall vara rent av farligt. Region Stockholm har nekat en blind man färdtjänst, ett beslut som överklagats och där förvaltningsrätten gett Region Stockholm rätt trots lagens tydliga skrivningar. Högsta förvaltningsdomstolen har inte gett prövningstillstånd i ärendet. Synskadades Riksförbund uppger att de känner till ett antal liknande ärenden med samma utgång.

Vi ser med oro på denna utveckling som riskerar att begränsa mängder av männi­skors rörelsefrihet runt om i landet. Många blinda och synskadade kommer utan färdtjänsttillstånd inte kunna ta sig till arbete eller studier eller i vissa fall överhuvud­taget lämna sin bostad. Därför bör regeringen se över lagstiftningen i syfte att stärka rätten till färdtjänst.

 

 

Johanna Haraldsson (S)

Carina Ödebrink (S)

Diana Laitinen Carlsson (S)

Marianne Fundahn (S)