Motion till riksdagen
2021/22:129
av Kjell-Arne Ottosson (KD)

Enskilda vägar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör låta utreda en ytterligare förstärkning av stödet till det enskilda vägnätet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Den största delen av Sveriges vägnät utgörs av enskilda vägar. Av landets vägnät är cirka 9 850 mil statliga allmänna vägar och cirka 43 000 mil är enskilda vägar, enligt Trafikverket.

De enskilda vägarna sköts av enskilda markägare eller av organisationer som sam-fällighetsföreningar, vägföreningar, vägsamfälligheter och ideella föreningar. Knappt en femtedel av de 43 000 milen är vägsträckor som är beviljade statsbidrag för att dessa vägar ska tillgodose behov för allmänheten och näringsverksamheter.

En av grundpelarna för en levande landsbygd är en väl fungerande kommunikation, oavsett om det är vägar, telefoni eller bredband. De enskilda vägarna är dessutom den dagliga transportsträckan till jobbet för många. Det är vägen där det fraktas ut timmer som sedan ska användas av svensk skogsindustri. Det är vägen som många familjer använder sig av för att komma ut i skogen för att plocka bär och svamp. Det innebär att de enskilda vägarna används av många fler än de som är med och betalar för dem. Där­för måste stödet till enskilda vägar reformeras och stärkas så att vi slipper se hur vägar stängs av på grund av att man inte klarar av att hålla dem i körbart skick. Detta är något som bland annat skulle slå hårt mot konkurrenskraften för de svenska areella näring­arna. På grund av ändringar i klassificeringssystemet kring enskilda vägar har många vägföreningar nu tappat värdefulla inkomster.

Enligt infrastrukturministerns svar på en skriftlig fråga (2019/20:440) som jag ställde under hösten 2019 berodde ändringen inte på ekonomi eller besparingar. Dock drabbas ekonomin i många vägföreningar som sköter enskilda vägar mycket hårt av ändringen. I en interpellationsdebatt med infrastrukturministern lovade han att hålla uppsikt över utvecklingen, men tyvärr har detta inte följts av något agerande som hjälper föreningarna. 

Regeringen bör därför utreda ytterligare förstärkning av stödet till det enskilda vägnätet.

 

 

Kjell-Arne Ottosson (KD)