Motion till riksdagen
2021/22:128
av Kjell-Arne Ottosson (KD)

Delgivning


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen snarast bör se över hur delgivning kan ske på ett rättssäkert och betryggande sätt och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I 4 § delgivningslagen (2010:1932) kan man bland annat läsa:

Delgivningssätt ska väljas med utgångspunkt från att det ska vara ändamålsenligt med hänsyn till handlingens innehåll och omfattning och medföra så lite kostnader som möjligt.

Med tanke på vad en miss hos posten här kan innebära för den enskilde, borde det alltid krävas någon form av mottagningsbevis när kallelse till domstol sker. I dag finns elektroniska möjligheter via t.ex. Kivra, vilket är enkelt och tryggt att använda och något som många redan är anslutna till.

Det fåtal personer som i dag inte har tillgång till e-post måste ändå få känna säkerhet i att nås av en kallelse, i så fall är mottagningsbevis enkelt och billigt. Att det i lagen står så lite kostnader som möjligt måste gälla både för avsändare och mottagare, med nuvarande ordning är tredskodom priset för den enskilde om postleverantören missar, det är inte acceptabelt. Därför bör regeringen snarast se över hur delgivning kan ske på ett rättssäkert och betryggande sätt.

 

 

Kjell-Arne Ottosson (KD)