Motion till riksdagen
2021/22:1252
av Joakim Sandell (S)

Fordonsverkstäder


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att fordonsverkstäder bör bli anmälningspliktig verksamhet enligt miljöprövningsförordningen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Idag är en fordonsverkstad en icke anmälningspliktig verksamhet. Det innebär att verk­städer inte behöver meddela den lokala miljöförvaltningen vid förändringar i sin verksam­het utan det upptäcks först vid nästa tillsynsbesök.

Det är stor rörlighet i branschen vilket innebär att verksamheter försvinner och till­kommer löpande samt flyttar runt eller byter bolagsform, utan att miljöförvaltningen får kännedom om detta. Bara i Malmö finns minst 200 registrerade verkstäder, plus ett stort mörkertal som inte är registrerade, som miljöförvaltningen förväntas ha tillsyn över. Detta är en utmaning med anledning av omsättningen av verksamheter i branschen.

Det finns dessutom stora brister generellt i branschen gällande hanteringen av avfall, farligt avfall och kemikalier vilket får konsekvenser så som markföroreningar, nedskräp­ning och att avfall hamnar hos icke godkända mottagare. Det finns en omfattande lag­stiftning kring dessa områden som få verksamheter har koll på. Att hävda att dessa verk­samheter inte uppfyller kunskapskravet enligt miljöbalkens 2 kap. och enbart utifrån detta förbjuda dem är i praktiken omöjligt utifrån gällande praxis.

Med anledning av fordonsverkstädernas miljöpåverkan så anser jag att det är moti­verat med en anmälningsplikt. Om fordonsverkstäder blivit anmälningspliktig verksam­het hade det varit möjligt för tillsynsmyndigheten att bedriva tillsyn på samtliga verk­städer och det hade gjort det svårare för oseriösa verksamheter att hålla sig undan.

 

 

Joakim Sandell (S)