Motion till riksdagen
2021/22:1249
av Joakim Sandell m.fl. (S)

Öresundsmetron


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att i infrastrukturplaneringen studera förutsättningarna att förverkliga en Öresundsmetro och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det är hög tid att blicka bortom coronapandemin och ta beslut som bäddar för klimat­omställning och grön tillväxt i Sverige. En sådan åtgärd är att underlätta pendling och besökstrafik över Öresund, genom att bygga en snabb kollektivtrafikförbindelse mellan storstäderna Malmö och Köpenhamn – en Öresundsmetro.

Öresundsregionen är en tillväxtregion som har stor betydelse för hela Sveriges ekonomi. Här finns ett av Europas ledande life science-kluster och i Lund etableras två världsledande forskningsanläggningar, MAX IV-laboratoriet och European Spallation Source (ESS). För att regionen ska fortsätta växa och utvecklas, och för att det ska skapas fler högkvalificerade jobb, behövs ett fördjupat samarbete över Öresund. Därför behövs en Öresundsmetro, en tunnelbana som knyter samman den folkrikaste delen av Skåne med Köpenhamn.

Öresundsbron var på sin tid en stor och politiskt kontroversiell investering. Så här i efterhand är det tydligt att bron har blivit en succé och att de lån som togs snart kommer att vara återbetalade. Men bron behöver kompletteras med en ”tredje våning” – en tunnelbaneförbindelse – som ökar kapaciteten för kollektivtrafik, och samtidigt frigör utrymme på bron för fler godståg och fjärrtåg till kontinenten.

En Öresundsmetro utesluter inte investeringar i andra fasta förbindelser över Öresund. Däremot tillgodoser den flera behov som de andra förslag som diskuteras inte kan tillgodose.

Det finns flera skäl till att förverkliga en Öresundsmetro

Öresundsbron och Öresundsmetron samspelar både funktionellt och finansiellt. Därför bör Öresundsmetron kunna finansieras av biljettintäkter i kombination med framtida intäkter från vägtrafiken på Öresundsbron, på liknande sätt som trängselskatterna i Stockholm används till tunnelbanebygget i Nacka.

Sveriges ekonomiska framgång bygger på handel och utbyte mellan länder. Därför behöver integrationen mellan Sverige och Danmark öka, och förbindelserna till kontinenten förbättras. Öresundsmetron är en kostnadseffektiv och klimatsmart infrastrukturinvestering som bidrar till att stärka Öresundsregionen – och indirekt hela Sverige.

 

 

Joakim Sandell (S)

Hillevi Larsson (S)

Jamal El-Haj (S)