Motion till riksdagen
2021/22:1239
av Patrik Engström och Maria Strömkvist (båda S)

Mänsklig sjukförsäkring är en självklarhet i ett välfärdsland som Sverige


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om sjukförsäkringen och Försäkringskassan och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Pandemin visar mycket tydligt att människors hälsa är det allra mest centrala och att samhällets skyddsnät måste hålla när man drabbas av sjukdom.

Alltför ofta möter jag industriarbetare som vittnar om att sjukförsäkringen inte ger den trygghet man bör ha rätt till. Det här är människor som har varit med och finansierat sjukförsäkringen som nu inte känner tryggheten att de kan få ersättning när de behöver den. En medlemsundersökning bland medlemmar i fackförbundet IF Metall visar att sex av tio är oroliga att de inte skulle klara sin ekonomi vid en längre tids sjukdom.

Regeringens snabba och resoluta agerande under pandemin var mycket bra och väl avvägt. Åtgärderna syftade till att minska smittspridningen, minska belastningen på sjukvården, stärka den ekonomiska tryggheten samt lindra konsekvenserna för arbets­givare. Detta visar att det går att reformera de politiskt laddade trygghetssystemen.

Regeringen har tagit flera steg i rätt riktning. Bland annat ska Försäkringskassans prövningar mot fiktiva jobb upphöra. Mer behöver göras på området.

Fenomenet att en person kan bedömas för frisk för att få sjukpenning, men för sjuk för att arbeta är förödande för den som är sjuk. Detta sjuka fenomen uppstår när Arbets­förmedlingens arbetsförmågeutredningar underkänns av Försäkringskassan, vilket visar på bristande förmåga till samordning och samverkan mellan berörda myndigheter. En myndighet bör få avgörandet i arbetsförmågebedömningen.

Ge behandlande läkares sjukintyg större tyngd. Det är inte hållbart att en person som drabbats av sjukdom ensam ska behöva ta ansvar för att få fram ett sjukintyg som håller för rätten till sjukpenning. Om det finns behov av kompletteringar till ett sjukintyg bör myndigheten åläggas att ta det med sjukvården direkt.

Försäkringskassans utredningar måste bli bättre. Inspektionen för socialförsäkringen har granskat Försäkringskassans avslag på sjukpenning. I endast 52 procent av fallen fann de att avslagen var väl utredda.

Rehabiliteringskedjan bör ha ett tydligare uppdrag att stötta och hjälpa individen för att återgå i arbete, genom insatser för rehabilitering och arbetsanpassning.

 

 

Patrik Engström (S)

Maria Strömkvist (S)