Motion till riksdagen
2021/22:1229
av Solange Olame Bayibsa (S)

Ökade satsningar på elektrobränslen och vätgas


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga en utredning om möjligheten med produktion av vätgas och elektrobränslen i den svenska klimatomställningen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Regeringen har beslutat om att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland. Det är en god ambition som rimmar väl med tiden och det som kommer att krävas av oss för att möta de globala klimatutmaningarna som alla världens länder står inför.

En viktig åtgärd för att Sverige ska nå de långsiktiga klimatmålen och regeringens ambitioner är att möjliggöra för en bredare användning av elektrobränslen och vätgas.

Precis som staten har premierat användandet av el och värmeproduktion bör det övervägas liknande sätt för elektrobränslen och vätgas.

Intresset av att en dag kunna använda vätgas som transportbränsle har ökat de senaste åren då det finns många fördelar med den. Bland annat skulle den kunna göra att vi kan förvara energi som framställts av exempelvis vatten och vind.

Vätgas har även låg energidensitet och är i behov av ny infrastruktur i distributions­kedjan. En lösning till dessa problem kan vara att använda elektrobränslen som komplement. Elektrobränslen är ett samlingsnamn för alla kolhaltiga bränslen som produceras med hjälp av vatten, koldioxid och elektricitet. Exempel på elektrobränslen är syntetiskt framställd metan, metanol, bensin eller diesel. Elektriciteten som används vid produktionen kan komma från förnyelsebara källor samt från överskottsel.

Med förnyelsebar menas energi från källor som förnyas i snabb takt, exempelvis sol, vatten- och vindkraft. Elektrobränslen har vissa fördelar gentemot fossila bränslen och biobränslen, exempelvis att de kan produceras utan att konkurrera med matproduk­tion. Eftersom produktionen av elektrobränslen kräver energi samtidigt som den globala energiförbrukningen förutses öka de kommande åren, behöver energiproduktionen öka kraftigt.

Det finns idéer och lösningar som kan bistå Sverige i att nå de uppsatta klimatmålen. Staten behöver fånga upp dessa utvecklingstrender och därför överväga att utreda hur produktionen av elektrobränslen och vätgas kan intensifieras.

 

 

Solange Olame Bayibsa (S)