Motion till riksdagen
2021/22:1224
av Denis Begic (S)

Väl fungerande arbetsmarknadspolitik och närvarande arbetsförmedling i hela landet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheterna till en väl fungerande och närvarande arbetsförmedling i hela landet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Arbetsförmedlingen och arbetsmarknadspolitiken är något som vi i arbetarrörelsen byggt upp för att åstadkomma full sysselsättning och så korta arbetslöshetstider som möjligt. Arbetsförmedlingen skapar och ger inte människor arbete utan den förmedlar lediga tjänster till arbetssökande och arbetssökande till arbetsgivare samt rustar arbetssökande så att de kan få ett arbete. Arbetsförmedlingen kritiseras inte sällan för saker som den inte styr över. Den s.k. matchningen mellan arbetssökande och ett arbete är inte alltid så lätt. Vi har ett utbildningsväsende i vilket individer själva väljer vad de vill studera till och detta överensstämmer inte alltid med det som arbetsgivare vill ha. Arbetsgivare vill ibland också ha ”färdig” och högt specialiserad arbetskraft medan de nya på arbetsmarknaden ännu inte hunnit få erfarenhet och har mer generella kunskaper som först efter några år i arbetslivet djupnar i den specialisering som efterfrågas.

Vi behöver också en arbetsförmedling som finns i alla kommuner och som har goda kontakter med dessa, inte minst för att lösa problem kring ”svårplacerad” arbetskraft och hitta nya möjligheter för dessa. Kommunernas roll i arbetsmarknadspolitiken som sådan kan givetvis också utvecklas eftersom arbetsmarknadsfrågorna har berörings­punkter med socialtjänsten, komvux, mottagande av nyanlända och stöd till näringslivet.

 

 

Denis Begic (S)