Motion till riksdagen
2021/22:1216
av Ola Johansson (C)

Höjd hastighetsgräns till 45 km/tim för A-traktor


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en ökning av A-traktorers högsta tillåtna hastighet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

På våra vägar förekommer två typer av persontransportfordon på fyra hjul och med hel­täckande kaross, Atraktorn och EU-moped av klass 1, den ena med en högsta tillåtna konstruktiv hastighet om 30 kilometer i timmen medan EU-mopeden tillåts en konstruk­tiv hastighet på 45 kilometer i timmen.

Långsamtgående fordon är i sig ett irritationsmoment som skapar köbildning på våra vägar och det höjs ofta röster för att dessa ska förbjudas. Det menar jag är fel väg! For­donen har kommit för att stanna och ger de ägare som ännu inte tagit ett Bkörkort och tillåts köra en personbil en ökad frihetsgrad. Det är dessutom många som av medicinska skäl inte får lov att köra personbil, men som behärskar en klass 1moped.

Hastigheten för Atraktorer har länge diskuterats och förslag föreligger om att höja hastighetsgränsen. En översyn av EU:s körkortsdirektiv är planerad under 2022 och ett förslag på nytt regelverk är att vänta från EU-kommissionen före utgången av 2021.

De åtgärder som vidtagits för att strypa motoreffekten och reducera antalet växlar kan ofta plockas bort för att uppnå en högre hastighet. Enligt min mening är fordons­typerna likvärdiga, liksom de grundläggande kraven på förarna. En åtgärd som minskar lockelsen att justera fordonet för högre hastighet är dessutom välkommen. Miljöpåverkan torde vara likvärdig.

Därför anser jag att Atraktorn och EU-mopeder av klass 1 båda ska tillåtas en kon­struktiv högsta hastighet av 45 kilometer i timmen. Först därefter kan det övervägas vilka nya hastighetsgränser som ska gälla och att de därefter följs åt.

 

 

Ola Johansson (C)