Motion till riksdagen
2021/22:1205
av Lars Thomsson (C)

Plan för Gotlands infrastruktur


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att staten behöver ta ansvar för att Gotland kan utvecklas i samma takt som övriga län infrastrukturmässigt, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Gotland har sedan införandet av den regionala och nationella infrastrukturplaneringen år 1997 haft en orimligt låg tilldelning av medel. Det beror troligen på att fördelnings­nyckeln utformas med stor hänsyn till befolkningens storlek, samt brist på fysiska grann­kommuner där behoven sammanfaller.

Under alla dessa år har Gotland tilldelats ca 20 miljoner kronor årligen till den regio­nala infrastrukturplanen. Gotland kommer samtidigt aldrig i fråga för den nationella infrastrukturplanen på grund av sin litenhet.

De ca 20 miljonerna årligen skall räcka till utbyggnad och förbättring av de 1 500 km statliga vägar som finns på ön, utbyggnad av gång- och cykelleder, säkra skolvägar, kollektivtrafikanpassningar, trafiksäkerhetsåtgärder, nya bostadsområden, anpassningar till hamnar och flygplats, belysning på statliga vägnätet m.m.

Detta gör att de tilldelade medlen är fullständigt otillräckliga. Utfallet i förhållande till planeringen av den pågående länsplanen är ca 35 %, huvudsakligen beroende på bristande finansiering. 

Gotlands länsplan har en mycket begränsad ekonomisk ram, och har så haft i en följd av planeringsomgångar. Det gör större infrastrukturinvesteringar omöjliga. Region Gotland har bl.a. fört fram problematiken med hur finansiering av infrastrukturåtgärder ska kunna lösas till Näringsdepartementet.

Under en längre tid har behov och brister inte kunnat åtgärdas, samtidigt har också nya behov tillkommit. Den utveckling som sker, inom näringslivet, som inom besöks­näringen och den areella sektorn, och i övrigt i samhället, som ett ökat bostadsbyggande, måste även på Gotland kunna kopplas samman med infrastrukturinvesteringar.

Gotland behöver kunna utvecklas i samma takt som övriga län infrastrukturmässigt. Ön har samma behov av insatser för regionförstoring, utbyggnad av GC-vägar m.m. Därför behöver staten ta ansvar för att möjliggöra detta.

Med stöd i det ovan anförda bör därför riksdagen tillkännage för regeringen som sin mening vad som anförts i motionen om att staten behöver ta ansvar för att Gotland kan utvecklas i samma takt som övriga län infrastrukturmässigt.

 

 

Lars Thomsson (C)