Motion till riksdagen
2021/22:1182
av Daniel Bäckström (C)

Avgifter för utbildning av ordningsvakter


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att ändra avgiftsförordningen så att den polisiära utbildningen av ordningsvakter inte ska ha full kostnadstäckning och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utvärdera konsekvenserna av höjd avgift för Polismyndighetens utbildning av ordningsvakter och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Polismyndigheten höjde den 1 mars 2020 avgiften för grundutbildning av ordningsvakt från 7 780 kr till 22 875 kr. Avgiften nära tredubblades samtidigt som fortbildnings­avgiften för ordningsvakter mer än fyrdubblades genom en höjning från 1 395 kr till 8 000 kr, och avgiften för arenautbildningen höjdes från 2 000 kr till 11 250 kr. Det kan vara motiverat att göra mindre årsvisa indexjusteringar av avgifter, men inte så kraft­fulla och oväntade höjningar på flera hundra procent. Regeringen och Justitiedeparte­mentet bär indirekt ansvaret för denna ökning efter att inför 2020 ha aviserat att det ackumulerade underskottet hos Polismyndigheten inte fick öka.

Tillgången till ordningsvakter är avgörande för trygghet och säkerhet i många olika verksamheter och evenemang runt om i landet. Konsekvenserna av de kraftiga avgifts­höjningarna kan därför bli allvarliga när många ordningsvakter väljer att sluta istället för att betala fortbildningsavgiften. Bristande tillgång till ordningsvakter leder i sin tur till att företag och föreningar inte kan genomföra planerad verksamhet, vilket i sin tur riskerar att bli negativt för den lokala utvecklingen.

Sverige står nu inför en mycket omfattande upprustning av det civila försvaret i ett säkerhetspolitiskt försämrat läge. Vårt land behöver beredskap att kunna möta antago­nistiska hot, hantera säkerhetspolitisk kris och stå emot väpnat angrepp. Under höjd beredskap och krig kommer kraven på polisiär verksamhet att öka. Det krävs betydande resurser för bevakning av skyddsobjekt och annan samhällsviktig verksamhet. Det här kräver förstärkningsresurser och tillräcklig personalförsörjning, vilket i nuläget är en stor utmaning. Tillgången till ordningsvakter blir en ovärderlig förstärkningsresurs i det civila försvaret och för ordning och säkerhet. Med de kraftigt höjda utbildnings­avgifterna riskerar tillgången till ordningsvakter att minska, vilket innebär en sårbarhet i vår samlade totalförsvarsplanering.

Regeringen behöver därför omgående se över avgiftsnivåerna för ordningsvakts­utbildningen samt utvärdera och följa upp konsekvenserna av Polismyndighetens kraftiga avgiftshöjningar 2020 och ändra avgiftsförordningen så att polisens utbildning av ordningsvakter inte ska ha full kostnadstäckning.

 

 

Daniel Bäckström (C)