Motion till riksdagen
2021/22:1169
av Magnus Ek (C)

Arbetsmarknadsinsatser som leder till jobb


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att förbättra möjligheterna att kombinera praktik, utbildning och arbete för den som deltar i arbetsmarknadsinsatser, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Sverige har ett problem med utanförskap. För den som är född i Sverige, har en utbildning i bagaget och har fått in en fot på arbetsmarknaden är utsikterna ofta goda. Har man inte de förutsättningarna försämras snabbt ens chanser att hitta ett jobb, behålla ett jobb eller hitta ett nytt jobb.

Arbetsmarknadsinsatserna är tänkta att vara en del av lösningen på det problemet, som ett riktat stöd till den som vill komma in på arbetsmarknaden men som av olika anledningar har haft svårt att ta sig in. Det är en vällovlig tanke och ett välbehövligt verktyg för att få fler i arbete. Men trots att tanken är att stödinsatsen ska vara formad efter den arbetssökande för att förbättra just den personens chanser att hitta ett arbete är systemet alltför stelbent. Detta hindrar arbetsmarknadsinsatserna från att fylla sin fulla potential. Det är i dagsläget för svårt att kombinera utbildning som höjer den enskildes kompetens med praktik som bygger kompetens eller med ett deltidsjobb som ger arbets­livserfarenhet och en fot in på arbetsmarknaden. Steget från utanförskap till arbete är inte alltid just ett steg utan flera som leder till att man tar klivet in på arbetsmarknaden fullt ut. Det behöver också arbetsmarknadsinsatserna spegla. Därför behöver politiken se över hur man enklare kan kombinera utbildning, arbete och praktik för dem som deltar i arbetsmarknadsinsatser.

 

 

Magnus Ek (C)