Motion till riksdagen
2021/22:1162
av Kjell-Arne Ottosson (KD)

Bättre polissamordning mot djurrättsrelaterad brottslighet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen ska verka för att det skapas en särskild grupp hos polisen som vid behov kan agera mot brottslig djurrättsaktivism som är ett stort problem inom djurhållning, slakt, mejeri, jakt och vissa delar av restaurang- och handelsledet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Djurrättsrörelsen har de senaste åren trappat upp sin verksamhet. Genom löst samman­satta nätverk organiserar de sig effektivt för att störa animaliebaserad verksamhet inom ett stort antal branscher. Djuruppfödare, slakterier, mejerier, restauranger, jägare, affärer och butiker ingen går säker för risken att utsättas på olika sätt. Den största delen av de brott som begås har ett lågt straffvärde men även sådana brott i form av t.ex. ofredande, intrång i stallar eller ohörsamhet mot ordningsmakt ger en stor påverkan på de personer som är måltavla för attackerna. Även aktioner som i sig inte är brottsliga kan för den som utsätts för dem uppfattas som kränkande och ge en olust och rädsla som påverkar hela livssituationen.

Aktivisterna agerar gärna under förespegling att vara olika grupperingar trots att det ofta är samma personer oavsett vad man för tillfället kallar gruppen man tillhör. De rör sig också över stora geografiska områden för att agera mot just den verksamhet eller person som av en eller annan anledning just hamnat som aktivisternas måltavla.

Polisen är till stor del organiserad mer enligt geografiska gränser än enligt olika typer av brottslighet. Detta får till följd att när aktivister rör sig över landet kommer polisen i efterhand då man har svårt att hålla kompetensen inom just detta område på topp över hela landet hela tiden. Polisregion Väst satsade för några år sedan extra på att bygga upp kompetensen i samband med att man gjorde en extra satsning på att bekämpa den brottsliga djurrättsaktivismen.

Om polisen nationellt skulle skapa en särskild grupp som kan jobba med djurrätts­relaterad brottslighet, en ”task force”, skulle en mängd fördelar kunna uppnås:

 

 

Kjell-Arne Ottosson (KD)