Motion till riksdagen
2021/22:1156
av Johan Hedin m.fl. (C)

med anledning av prop. 2020/21:217 Skärpta straff för våld och andra kränkningar i nära relationer


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att maxstraffet för grov fridskränkning/grov kvinnofridskränkning bör höjas från sex till tio års fängelse och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att elektronisk övervakning, s.k. fotboja, ska användas i samtliga fall av kontaktförbud där det kan fylla en funktion och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda förutsättningarna för ett automatiskt kontaktförbud vid fällande dom för brott i nära relation och tillkännager detta för regeringen.
  4. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en utredning som bör se över begränsning till geografiskt område eller omfattning när det gäller särskilt utvidgat kontaktförbud och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Centerpartiet välkomnar i stort regeringens proposition 2020/21:217 Skärpta straff för våld och andra kränkningar i nära relationer. Dock finns det några viktiga punkter på vilka vi föreslår en förändring.

Det är bra att regeringen nu föreslår en höjning av minimistraffet för grov kvinno­fridskränkning och grov fridskränkning från nio till tolv månaders fängelse. Detta är något Centerpartiet har drivit länge och vi välkomnar förslaget till ändring.

Centerpartiet ser dock att även maxstraffet bör höjas och föreslår härvid en höjning från sex till tio års fängelse. Ändringen bör ske skyndsamt eftersom det är angeläget att de grövsta fridskränkningsbrotten har samma straffsats som synnerligen grov misshan­del. Ändringen är också viktig för att säkerställa att även de grövsta fridskränknings­brotten åtalas som just fridskränkningsbrott och inte som synnerligen grov misshandel. Att brotten benämns vid sitt rätta namn är viktigt både med tanke på brottsstatistiken och för att klargöra att våld i nära relation har ett lika högt straffvärde som annan våldsbrottslighet.

Centerpartiet vill också att elektronisk fotboja ska kunna användas vid fler fall av kontakförbud. När en person döms för våld i nära relation måste samhället också vara berett att slå vakt om den våldsutsatta. Utsatta ska skyddas redan från dag ett med den teknik som finns. Vi vill att elektronisk fotboja ska användas i samtliga fall av kontakt­förbud där det kan fylla en funktion och vara obligatoriskt vid allvarligare brott i nära relation.

Samhället misslyckas gång efter annan med att skydda kvinnor som utsatts för våld i nära relation. För att öka skyddet för dessa kvinnor vill Centerpartiet utreda förutsätt­ningarna för att ett kontaktförbud alltid ska utfärdas i förhållande till våldsoffret vid fällande dom för brott i nära relation. 

Det finns en överhängande risk att en person som är våldsutsatt ser sitt liv begränsas till vissa områden. Centerpartiet vill att en utredning tillsätts som kommer med förslag på hur ett utvidgat kontaktförbud kan skapa ett tryggt geografiskt område för den utsatta. Bedömningen av det geografiska området måste vara beroende av omständlig­heterna i det enskilda fallet men skulle t.ex. kunna röra en kommun eller stadsdel. Centerpartiet tycker att det är viktigt att det är gärningspersonens liv som begränsas – inte den utsattas – och föreslår därför att en ny utredning tillsätts som kommer med tydliga förslag på hur det kan göras.

 

 

Johan Hedin (C)

 

Helena Vilhelmsson (C)

Malin Björk (C)