Motion till riksdagen
2021/22:1147
av Hans Eklind (KD)

Förnyelse av svenska körkort utomlands


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige i samband med revideringen av EU:s körkortsdirektiv bör lyfta frågan om förnyelse av svenska körkort vid utlandsmyndigheter i stater utanför EES och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Fram till den 1 maj 2017 kunde personer som bosatt sig utomlands förnya sitt svenska körkort vid en utlandsmyndighet. Den möjligheten finns inte längre genom en ny lag som bygger på EU:s körkortsdirektiv.

Föreningen Svenskar i Världen har pekat på de problem som detta orsakar för svenskar som bor i en stat utanför EES. Föreningen konstaterar att ”problemet blir särskilt omfattande för den som genom sin anställning vistas i länder där det är svårt att få körkort, eller vars körkort inte accepteras i kringliggande länder. Detta drabbar exempelvis svenskar som är utsända via FN eller Läkare utan gränser extra hårt.”

Det finns inga krav på begäran om uppdaterad lämplighet för förnyelse av körkort. Därför syns det egendomligt att Sverige inte kan anses uppfylla sina skyldigheter enligt det tredje körkortsdirektivet. Den svenska regeringen ska därför lyfta frågan om förnyelse av körkort för svenskar som bor utomlands när EU-kommissionen aviserat att en revidering av körkortsdirektivet ska göras.

 

 

Hans Eklind (KD)