Motion till riksdagen
2021/22:1141
av Magnus Stuart (M)

Ökad trafiksäkerhet på väg 55


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en tidigarelagd utbyggnad av hela väg 55 till mötesfri 2+1-väg och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Riksväg 55 förbinder Uppsala med Norrköping via Enköping, Strängnäs, Flen och Katrineholm. Väg 55 eller Mälardiagonalen som den också kallas är en viktig väg­sträcka med en stor betydelse för den regionala utvecklingen inte minst i Södermanland. Sträckan som är 208 km lång har mycket varierande hastigheter samt olika trafik­säkerhetsstandard. Vägen är en viktig transportlänk för kollektivtrafik, arbetspendling och godstransporter. Den är även ett riksintresse för kommunikationer och är egentligen den riktiga Förbifart Stockholm för den trafik som inte behöver passera intill eller genom Stockholm. Inte minst när motorvägsbron i Södertälje fick stora problem häromåret så visade väg 55 att den fyller en viktig funktion när det gäller ett alternativ till E20 och E4 genom Stockholm.

Genom Södermanland finns sträckor med tillåten hastighet från 50, 70, 80, 100 till 120 km per timme. Bredden och trafiksäkerheten varierar stort på sträckan genom Södermanland. För att minska antalet olyckor och för att få en trafikmiljö med färre köer är det viktigt att tidigarelägga upprustningen av väg 55 så den har standarden mötesfri 2+1-väg hela sträckan.

 

 

Magnus Stuart (M)