Motion till riksdagen
2021/22:1129
av Magnus Stuart (M)

Brottskoder för ökad trygghet för företag


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om brottsstatistik och uppdrag att ändra brottskoden för brott mot företag och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Tyvärr ser vi en trend i hela samhället i fråga om att den upplevda och även den reella otryggheten ökar. Detta gäller såväl privatpersoner som våra företag. Under de senaste åren har just frågan om brott och otrygghet blivit viktigare och viktigare för våra före­tag. När företagarna själva får rangordna och lista de viktigaste frågorna som kommu­nerna måste hantera för att förbättra företagsklimatet så hamnar otrygghet högst.

Idag är det svårt och i de flesta fall omöjligt att se i vilken utsträckning de reella brotten mot företag har ökat då det inte går att utläsa av de brottskoder som används av polisen om ett anmält brott riktar sig mot en näringsidkare, ett företag eller en privat­person.

För att kunna sätta in rätt resurser vid anmälda brott så måste brottskoderna ändras så att det i den offentliga statistiken går att utläsa om ett brott är riktat mot en privat­person eller ett företag/en näringsidkare. Därför måste polisen få i uppdrag att ändra sina brottskoder så att det tydligt i statistiken går att utläsa när ett brott riktas mot ett företag.

 

 

Magnus Stuart (M)