Motion till riksdagen
2021/22:1125
av Magnus Stuart (M)

Minskat krångel för våra företag


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ge regeringen i uppdrag att minska byråkrati och krångel för våra företag och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sveriges olika näringslivs- och branschorganisationer såsom Svenskt Näringsliv, Företagarna, Småföretagarna m.fl. har under flera år kämpat för att minska regelbördan för våra företag. Näringslivets Regelnämnd NNR är det samlade näringslivets företrä­dare i regelförbättringsfrågor. De förespråkar ett effektivare och mindre kostsamt regel­verk, sänkta regelkostnader samt ett relevant uppgiftslämnande och en minskad uppgifts­lämnarbörda för företag. NNR representerar 25 svenska näringslivsorganisationer och branschförbund som tillsammans representerar ca 300 000 företag.

Flera statliga utredningar har tillsatts under de senaste åren för att söka förenklingar och sänka kostnaderna för företagen men betydligt mer måste göras inom detta område. I SOU 2021:60 Förenklingar för mikroföretag och modernisering av bokföringslagen finns en rad förslag som det är hög tid att börja verkställa. Utredningen konstaterar att små företag ofta upplever problem i kontakten med myndigheter och att det behövs ytterligare åtgärder för att finna förenklingar och mindre byråkrati. En övervägande majoritet av våra företag (75 %) anser att regelförenklingar är viktigt.

För att ständigt förbättra näringslivsklimatet och ge våra företag och företagare bättre förutsättningar krävs ett minskat byråkratiskt krångel och därför måste regeringen jobba för att det fortsatt sker regelförändringar.

 

 

Magnus Stuart (M)