Motion till riksdagen
2021/22:1114
av Ulrika Jörgensen (M)

Stärk upp hem- och konsumentkunskapen i skolan


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att stärka upp hem- och konsumentkunskapen i skolan och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Hem- och konsumentskap är ett ämne som borde få mer uppmärksamhet. Eleverna får kunskaper i ämnet och förståelse för hushållsekonomi, hur ett hyreskontrakt fungerar, kostens betydelse och olika konsumentlagar med andra ord mycket varierade kun­skaper för att bli förberedda på vuxenlivet. Hemkunskap är ett praktiskt ämne som kan varvas med teoretisk kunskap och som även kan hjälpa en del elever att uppnå godkänt i andra teoretiska ämnen. Låt mig ge ett tydligt och enkelt exempel: att baka bröd där det ges kunskap om att läsa recept, förstå och räkna på en halv sats eller en dubbel sats. Här kommer både matematik och svenskan in, och för en del elever underlättas inlär­ningen när det kopplas till en praktisk övning. Om vi menar att vi ska ha en skola för alla kan hem- och konsumentkunskap vara en förebild där det varvas praktisk och teoretisk inlärning.

Vi ser i samhället en ökad konsumtion av ohälsosam mat och ett mer stillasittande liv, samtidigt som vi också vet att både goda och mindre goda vanor sätts tidigt. Att tidigt få kunskaper om hälsosamma och goda matvanor kopplat till rörelseglädje, även här kan hem- och konsumentkunskapen som ämne hjälpa till att lägga grunden för en hälsosammare livsstil.

Om undervisningstiden i hem- och konsumentkunskap ökade istället för att minska skulle det ge många elever en livskunskap som inget annat ämne kan ge.

 

 

Ulrika Jörgensen (M)