Motion till riksdagen
2021/22:1101
av Mats Green m.fl. (M)

Stärkt rättssamhälle och äganderätt genom rättighet till ersättning för enskilds rättegångskostnader vid rätt mot myndighet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att beakta de förhållanden som belyses i ifrågavarande motion och vikten av en utredning om legala och ekonomiska förutsättningar för detta och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Äganderätten är grunden i demokratin, och grunden för äganderätten i sin tur är möjligheten att äga och bruka mark och fastigheter. Idag ifrågasätts såväl som prejas den privata äganderätten direkt, indirekt och kontinuerligt från både politiskt håll och från offentlig förvaltning. Detta är ytterst ett hot mot demokratin. Förutom äganderätten handlar även denna motion om rättssamhället i stort.

De privatpersoner som idag tvingas gå till domstol för att få rätt mot en felande myndighet får idag själv stå för sina process- och rättegångskostnader även då dessa får rätt gentemot myndigheten. Detta undergräver både rättssamhället, tilltron och respekten för detsamma samt framförallt enskilda människors möjligheter att få sin sak prövad rättsligt gentemot en tydligt starkare part i form av offentliga institutioner. I synnerhet för dem som knapphet av både resurser, ork och tid. Det bör i en rättsstat vara en självklarhet att enskilda som får rätt mot en myndighet får ersättning för sina rättegångskostnader.

 

 

Mats Green (M)

Cecilia Widegren (M)

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Alexandra Anstrell (M)